Mijn favorieten

Persbericht NVM Zeeland

Terug

Persbericht NVM afdeling Zeeland

Vlissingen, 8 april 2009
 
 
Maatregelen van het kabinet blijven uit.
 
Ook in Zeeland lijkt het dieptepunt op de woningmarkt bereikt.
 
Het zware weer op de woningmarkt in Zeeland zet zich ook door in het eerste kwartaal van 2009. Na een tegenvallend vierde kwartaal in 2008 (-2,9%) zijn de prijzen van woningen in Zeeland verder verslechterd. Werd vorig jaar in het eerste kwartaal boven de Westerschelde nog € 204.000,- neergeteld voor de gemiddelde woning, nu ligt dat net onder de € 200.000,-. Het aantal verkochte woningen daalde sterk en ligt eerste kwartaal ruim 40% lager dan in dezelfde periode van vorig jaar.
De woningmarkt zit dus nog steeds in een krimp, hoewel in maart sprake was van een lichte toename van het aantal transacties. Ondanks het zware weer ziet de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) een paar lichtpuntjes.
 
De recessie laat zich ook in Zeeland met nadruk voelen. Zowel de ontwikkeling van de huizenprijzen als van het aantal verkochte woningen loopt nagenoeg parallel met de landelijke ontwikkeling. Van een kopersstaking is geen sprake hoewel het aantal verkopen drastisch is gedaald. Het zijn vooral de minder dure woningen die worden verkocht. Nadeel voor de Zeeuwse cijfers is dat als gevolg daarvan met enige reserve naar die cijfers gekeken moet worden: in het eerste kwartaal zijn boven de Westerschelde bijvoorbeeld slechts 27 vrijstaande woningen verkocht (normaal was dat ongeveer 75) en dat waren voor een deel goedkopere woningen. De gemiddelde waardeontwikkeling in deze groep woningen zegt dus heel weinig over de waardeontwikkeling van een vrijstaande woning in een bungalowwijk in Zierikzee of Goes.
 
De prijzen
In Zeeland dalen de prijzen met 3,9% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2008. Ten opzichte van het eerste kwartaal 2008 is die daling 3,6%.
Die daling wordt vooral veroorzaakt door de woningen in de hogere prijsklasse. De woningen aan de onderkant van de markt laten eigenlijk nauwelijks een prijsdaling zien. Opvallend is dat twee-onder-één-kap woningen ook nagenoeg niet aan prijsdaling onderhevig zijn.
In Zeeuws Vlaanderen wordt voor de gemiddelde woning € 162.000,- neergeteld. Opvallend genoeg lag dat een jaar geleden op hetzelfde niveau.
 
De aantallen
In het eerste kwartaal van 2009 zijn door NVM-makelaars in Zeeland 275 bestaande woningen verkocht, ten opzichte van 370 in het laatste kwartaal van 2008, een daling van ruim 25%. In het eerste kwartaal van 2008 werden er nog 516 aan de man gebracht, een daling van 46%. Een drastische maar verwachtte terugloop die zich al in het najaar van 2008 aftekende. Ook daarin een herkenbaar beeld: er werden relatief meer goedkopere woningen dan duurdere woningen verkocht. In de lagere prijsklasse blijven de aantallen verkopen maar zo’n 10% achter. Juist in de hogere prijscategorie stagneert de verkoop sterk.
Vastgesteld wordt dat in de maand maart de dalende lijn begon om te buigen en er weer meer transacties plaats vonden. Bert Bimmel: “Het lijkt er op dat het dieptepunt achter ons ligt”. Dat wordt ook bevestigd door de indicator die de Vereniging Eigen Huis publiceert over het consumentenvertrouwen dat weer voorzichtig toeneemt. Of dat herstel structureel is kan op dit moment niet worden gezegd.
 
Verkooptijden
De looptijd van de verkoop van de gemiddelde woning bedraagt boven de Westerschelde 136 dagen. Dat is een toename van 17% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008. Een toename die zich ook in Zeeuws Vlaanderen aftekent maar daar is de looptijd van de verkochte woningen met 28% toegenomen tot gemiddeld 161 dagen.
Per woningcategorie fluctueert de looptijd sterk en ook daarbij is dezelfde tendens te zien namelijk dat de goedkopere woningen binnen een redelijke termijn worden verkocht. Zeker de woningen die recent op de markt zijn gekomen en waarbij de vraagprijzen voorzichtig zijn vastgesteld worden in veel gevallen binnen twee maanden verkocht.
 
Aanbod
Het aanbod is het afgelopen kwartaal met ruim 5% toegenomen. Op dit moment worden in heel Zeeland 2013 woningen te koop aangeboden. De oorzaak van deze toename moet worden gevonden in het feit dat een categorie mensen op dit moment de markt niet opgaan, hun “wooncarrière” op een laag pitje zetten en wachten op betere tijden. Een andere factor is dat de start van veel nieuwbouwprojecten op zich laat wachten waardoor de doorstroming stagneert en er als het ware een prop aan de bovenkant van de markt dreigt te ontstaan.
Voor het aanbod op de markt van bestaande woningen is dat echter wel goed nieuws want minder aanbod betekent minder competitie voor de woningen die al te koop staan.
Het verschil tussen vraagprijs en koopsom van woningen die al lang op de markt staan loopt op. Dat geldt vooral voor woningen die al echt lang te koop staan. Het is logisch dat bij die woningen over het algemeen wat meer water in de wijn gedaan zal worden. De bestaande woningen die nieuw op de markt komen, hebben een prijs die meer marktconform is en zal de onderhandelingsruimte minder zijn


Kansen
Voor starters op de markt van koopwoningen zijn de kansen nu best goed.  Er is veel aanbod en dus ook best wat te onderhandelen. Dat gegeven gevoegd bij een relatief lage hypotheekrente en mogelijke regelingen als koopsubsidie, maakt dat zeker starters nu volop kansen hebben om tot een goede deal te komen.
Ook voor doorstromers wordt de markt steeds interessanter. Het zijn immers de duurdere woningen die relatief sterker in prijs dalen dan goedkopere woningen. Wordt nu de huidige hoekwoning voor een redelijke prijs verkocht dan komt de vrijstaande woning qua prijs nu toch eerder binnen handbereik. Kortom: de betaalbaarheid wordt beter.
 
Verwachtingen
Het is, ondanks wat voorzichtige lichtpuntjes, de verwachting dat de woningmarkt in 2009 verder krimpt. In Zeeland wordt verwacht dat in de tweede helft van 2009 een voorzichtig herstel in de cijfers te zien zal zijn. Gelet op het feit dat de huizenprijzen ondanks de recessie het afgelopen jaar met slechts enkele procenten dalen, geeft aan hoe sterk de woningmarkt in Nederland en dus ook in Zeeland is. Dat vertrouwen zal het gaan winnen van het negatieve sentiment waardoor de kopers weer gaan doorpakken en de doorstroming weer op gang komt. De Open Huizen Route van 28 maart 2009 liet zien dat veel aspirant kopers hun wooncarrière weer oppakken.

Woning van de maand