Mijn favorieten

Crisismaatregelen NHG gaan vandaag in

Terug



Crisismaatregelen NHG gaan vandaag in

Zoetermeer, 1 juli 2009
De door minister Van der Laan, in het kader van de kredietcrisis aangekondigde wijzigingen in de regels van de Nationale Hypotheek Garantie, gaan vandaag in.

Het pakket van maatregelen betreft:
- verhoging van de kostengrens van 265.000 naar 350.000 Euro;
- introductie van de Woonlastenfaciliteit;
- mogelijkheid van tijdelijke verhuur in geval van dubbele woonlasten;
- verplichte insolventieverzekering bij aankoop van een nieuwbouwwoning.

Verhoging kostengrens
De hogere kostengrens van 350.000 Euro maakt het voor een grotere groep potentiële huizenkopers mogelijk een woning te financieren op een veilige, verantwoorde en voordelige manier.

"NHG kan de smeerolie zijn in een haperende koopwoningmarkt. De verhoogde kostengrens voor veilige leningen geeft twijfelende huizenkopers net even dat duwtje in de rug om die begeerde woning toch te kopen. Mijn verwachting is dat tot het einde van volgend jaar ongeveer 30.000 kopers gebruik zullen gaan maken van deze verhoging", zo stelt Karel Schiffer, algemeen directeur Nationale Hypotheek Garantie

Woonlastenfaciliteit
Huishoudens die ondermeer als gevolg van werkloosheid hun hypotheeklasten niet meer volledig kunnen betalen, mogen hun betalingsachterstand laten oplopen tot een bedrag van maximaal 9% van de NHG-lening. Zij krijgen meer tijd om hun betalingsprobleem op te lossen waarmee wordt beoogd een gedwongen verkoop te voorkomen. Voorwaarde is wel dat men op basis van het actuele inkomen naar draagkracht blijft betalen.

"Ik roep de geldgevers op de Woonlastenfaciliteit ook toe te passen voor huishoudens die een lening hebben zonder NHG. Hiermee zouden zij niet alleen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, ook bedrijfseconomisch is het voor geldgevers per saldo gunstiger om huishoudens meer tijd te geven hun probleem op te lossen, dan het verlies te nemen van een gedwongen verkoop", stelt Karel Schiffer tot slot.

NHG
De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen heeft tot doel het creëren van een duurzaam gunstig klimaat voor de financiering van het eigen woningbezit in Nederland. Het WEW verstrekt daartoe de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG is een garantie op hypothecaire leningen voor de aankoop en verbetering van een eigen woning. Indien de woning onverhoopt moet worden verkocht en de opbrengst is lager dan de hypotheekschuld, betaalt het WEW de restschuld aan de geldgever. De consument heeft ook het voordeel van een lagere rente. Dit voordeel kan oplopen tot 0,8%.

Bron: www.nhg.nl

Woning van de maand